понедељак, 27. фебруар 2012.

:)




- Oduvek sam ja bila ta koja odlazi. Ispraćali su me bez pozdrava i uživala sam dok sam ih ostavljala, poklanjajući im jedino lažnu nadu da ću se nekad vratiti. Znala sam istinu. Kada odem ja se nikad ne vraćam, i do tada niko nije učinio da se osećam kao da želim da ostanem. Da je zapravo tu moje mesto, tu u jednom toplom zagrljaju. Samo jednom sam poželela da ostanem i baš tada to je bilo nemoguće. Nikada neću zaboraviti teške korake dok sam odlazila, kako sam silno želela da se vratim, ali kroz misli su mi prošla lica svih onih koji su ostajali i osvrnula sam se kako bi videla njegovo lice. Nisam ga mogla zamisliti sa molećivim pogledom kako gleda zamnom čekajući da se predomislim. Nije me razočarao. Jedino sto sam videla bila su njegova leđa koja mi je toliko puta okrenuo, i njegov ponosni hod koji sam tako volela. Sada nije išao prema meni, već je bežao od mene. Poželela sam vrištati, ali samo sam nastavila dalje. Od tada više ne stajem. Zamalo me ubila spoznaja da postoji neko sličan meni, neko ko odlazi, neko koga ne mogu ostaviti ukopanog u mestu, iza sebe dok odlazim. On je bio takav, ali nije mu uspelo da ode od mene. Ja ipak odlazim malo bolje. 

Ti bežiš od osećaja koji se već dugo bore negde duboko u tebi. Inatiš se, prijatelju. Ne želiš da priznaš sebi da je ona baš ta koja ti je prva misao kad se probudiš ujutro i zadnja kad legneš spavati. Inati se i dalje ali nemoj još dugo, jer takve kao ona nikoga ne čekaju, pa čak ni onog kojeg najviše vole. Ona ti spada u onu čudnu sortu žena, veruj mi.

Ta njena otimanja me pomalo umaraju.Negde sam pogrešio,bojim se?Njoj je lakše ugoditi nego je ukrotiti..I tako.Pokušao sam na one načine koji se obično nazivaju "lepim"..Znaš već?Strpljenjem..Poverenjem..Tolerancijom..Ostala mi je još tvrdoglavost,ništa više..Pa da vidimo.

Kažu da sam hladna, ravnodušna i da nemam srca... A ja samo samo oprezna. Odavno su me pogrešni ljudi navikli na izdaju. Ne očekujem ništa ni od tebe, ni od nas. Bolje da doživim ugodno iznenađenje s tobom, nego još jedno razočarenje. To mi niko ne može uzeti za zlo.

-Neko sa kim sam ostala,iako su strele života,prekrile moje nebo,i sunce moje prekrile...Ostala da se borim u hladu.Neko ko mi je naplatio sva srca koja sam slomila.Sa osmehom platih ceh...i ostavih bakšiš...Najboljem !

Ako ste te sreće da u ovom ludom svetu naiđete na osobu koja vas privuče psihički i fizički, koja ima kvalitete na levoj strani prsnog koša i iznad očiju, čuvajte je, jer kad prokockate priliku sledi razdoblje seljačina i beštija, jer je neko pametan ukrao ono što vi niste znali ceniti...

-Taj mali gad je to znao... Da samo pogledom, bez ijedne reči, učini da opet budem njegova. Možda sam mu se davno trebala predati. Ali samo iz tog razloga što nisam, još uvek me želi.


Kad god žene žele da od muškarca naprave pitomu ovcu, one mu kažu da je lav sa čeličnom voljom.

Ne možeš me stići više nikada... ne zato što mi korak ne budeš mogao pratiti, nego zato što ti ovo ludo srce više nikada neće pokazati prohodne staze koje vode do mene ... Uzalud sve... jednom je i ono moralo da kaže " Ne! "

-Žena je kao mačka. Radoznala na pokret, slobodna, naizgled haotična, nepogrešiva. Ako hoćeš da je dotakneš, radi to tiho i polako prvi put, da ne pobegne. Ostavi joj vrata otvorena, sama će ući. Ne teraj je unutra jer neće hteti, a ako ne uđe svojom voljom, ništa se značajno neće desiti. Mora sama da dođe. Pamti loše postupke gospodara, ali kada je gladna, dolazi. Voli da se druži, ali je uvek sama za sebe. Ne voli prvi nagli pokret, drugi joj ne smeta. Ne pokazuje emocije ni kada ih ima. Emocijama se koristi da ostvari nameru. Dolazi kad ne očekuješ. Deluje tajanstveno jer se ne razumeju njene osobine. Malo je površna, osim kada je u borbi. Radoznalnost je njena sudbina i znaj da bolje čuje nego što vidi. Plitko spava. Noćna je životinja. Priznaje silu ali je se ne boji.

Ma možeš ti biti s milion njih, frajerčino. Svaku od njih imati, sa svakom od njih mi naštetiti. Ali kad ti bude teško, uvek ćeš mene tražiti, uvek mi se vraćati. Nijedna nije kao ja, shvatićeš. Kad osetiš prazninu kad se probudiš pored svake od njih, kad osetiš onu staru glad za mnom. Jer, jednom kad se uvučem pod kožu, ostajem tamo zauvek. Shvatićeš, ali kasno.

-Možda vam delujem slabo i ranjivo, ali ne dajte da vas moj izgled prevari... Tvrd sam ja orah... Ne spotičem se baš o svaki kamen... Uvek uzdignute glave koračam napred! Hrabro! Ispod ove maske nežne devojčice, krije se ratnica... Nisam naučila da gubim... I u porazima pronađem malu pobedu... Ne dam da me slome i ako moje srce plače, ne dam se i volim sve jače i jače..

-Možda si spreman da se uozbiljiš, ali ja nisam. I ako ti je zaista stalo do nekoga, pustićeš ga da prati svoje snove. A onda će ti se možda jednog dana vratiti. Ako je pravo. Ako išta znači.

Ljubavnici će doći i proći. I znas šta, dušo? Mrzim što ti to moram reći, ali većina njih, zapravo skoro svi oni će ti slomiti srce, ali ne možeš prosto odustati, jer ako odustaneš, nikad nećeš naći svoju sličnu dušu. Nikad nećeš naći onu polovinu koja te čini potpunom i koja će biti s tobom zauvek.

Nisam ni sumnjala da ćeš se vratiti... Isti smo, i ja sam đubre koje, jednom kad ti uđe pod kožu, ne izlazi tako lako. Znala sam da si još ovisan o meni. Ovisan, kao i ja o tebi.  

-Zaboraviću te... Ne treba ti bolja osveta.

Takve kao ti se ne ostavljaju.Nikad.Ali ipak sam otisao jednog dana.Naime,to je ono sto mi,mangupi muskarci,cesto cinimo bez razloga.Ona nije poslala vojsku za mnom,iako sam itekako zasluzio da budem prebijen.Istina,trazila me je jos dugo i zbunjeno,a onda je odustala.Malena oficirka je izgubila bitku zivota.Ali ja sam izgubio rat.


Nisam više tako fina, izvini, ali nisam. Da, izvinjavam ti se, jer si me takvu zavoleo, ali si zato i otišao od mene, falila ti je kučka u meni. Sad je možeš pronaći, samo ne verujem da ćeš je zanimati... Nikad nisi znao da imam dva lica, da se u meni kriju i anđeo i đavo. Ovaj prvi te je voleo do neba, i preko... a drugi... pa, videćeš, osetićeš... Da, to se oseti... Tanka je linija između ljubavi i mržnje, a ova naša je pretanka. Ali znaš šta dragi, istrpećeš ti to, znam ja, nadajući se da će se vratiti ona tvoja malena... Vreme će te ipak iznenaditi, ravnodušnosti se ne nadaš... e, to najviše boli. Nek' ti je sa srećom!

-Ne bih da se pretvorim u usamljenu ženu koja se priseća bivših,jer nema ničeg drugog što bi joj potvrdilo da je bila voljena.Ali priznajem, ne toliko drugima koliko sebi, da sam ipak postala ovo što jesam zahvaljujući onome što su muškarci stvorili od mene.


Ne traži je više pogledom, neće ti ga uzvratiti. Neće se nasmejati kao svaki put do sada kad god si je pogledao. Neće te čak nazvati idiotom ni kretenom, kao svaki put dosad kad si uradio nešto loše. Uključila je razum i stvari se menjaju - sve što je nekad bilo važno, više nije.

Ovo je poslednji put! Zapamti, poslednji put da sam ja pred nekim pustila suzu zbog tebe! Poslednji put, pred nepoznatim! I ova poruka, da, ta, koju čitaš i ne da ti sna je ona koju nikad više neću poslati! Ma, nijednu ti više neću poslati! Zaboravi! Rekoh malopre, živim za to da volim drugog, da me on voli, a da vidim tvoju suzu... jednu suzu, biće dovoljna... a i sam znaš, plakaćeš... možda i plačeš...A znaš kako sam bila lepa, kao anđeo, a ti nisi video... Nisi bio tu, kao ni prošli put... Kao što nećeš biti ni sledeći... A biću lepa... i želeću te...

Tužne žene imaju najlepši osmeh... One se smeju da prikriju tugu a da to niko ne zna... i u taj osmeh ulažu veliki trud...

Najzad, sreli smo se. Više nije imala smedu kosu, nego crnu. Nije nosila kratke majice i nije bila onako mršava. Više nije bila klinka. Sjaj u ocima bio je isti, kao pre mnogo godina. I moji osecaji prema njoj, takodje. Ko kaže da ljubav jednostavno prodje?


Nemoj da si se usudio da se pokaješ!Nemoj!Znaš, srce će tad otkidati, hoće, znam i ja to. Ali, ja neću popustiti, dosta je ono igralo. Drži svoju reč! Bolje je da ne čujem da si glumio sve, jer tad... ne znam šta bih sve bila u stanju da uradim. Ne, ne bih ti naplatila sve proplakane noći, ne bih ti ni poželela iste, ne bih se ni potrudila da ti učinim da sanjaš, a nikad ne dosanjaš- ne... okrenula bih se i otišla. Možda bih ti samo šapnula tad na uvo da sam te volela, kao što ti nećeš nijednu nikad, možda bih dodala da te i dalje volim. Bih, da. Dodala bih. I tad bih se okrenula i otišla. Znala bih da gledaš moj korak i da nećeš uspeti da ga zaboraviš... kao ni ja tebe.

Uzalud je... Čak i da sam jedina žena na svetu. Da me voliš onoliko koliko niko nikoga nije. Da zaboraviš sve loše što smo prošli i da me vratiš s kraja sveta.Ni tada ne bi znao da me sačuvaš.

Jednog dana ćeš shvatiti da površne stvari nisu dio pravih vrednosti. A gde ću ja tada biti? Daleko od tebe. I malim delom uvek goreti od tuge što si odustao. I tim malim delom ja nikad neću odustati. Ali, ipak, biću daleko. A ti? Ti ćeš goreti od čežnje... Zauvek.

-Nikad se ne zna kada ćeš i od koga čuti onu pravu reč koju si dugo i uzaludno tražio, a ona je bila na nečijim tuđim usnama.

Mogla je ona bez njega. Itekako je mogla. Odlično je glumila hladnokrvnost, pred svima se trudila biti ravnodušna, iako se u njoj nešto preokrene svaki put kad ga neko spomene.Loše je odigrala, loše je odglumila hiljadu puta. Loše je lagala da joj nije stalo. Jer često je mislila na njega, a još češće ga je trebala. 

Ti si definitivno bio loša odluka u mom životu. I tek sad se jasno vidi koliko me koštalo to što sam te pustila da   budeš deo mene. Ali, znaš kako kažu: Loše odluke pišu najbolje priče. Iako nećemo završiti zajedno na kraju, drago mi je što si jednom bio deo mog života.

Oni su se voleli. Ona patetiku nije volela i nikada nije ostajala na istom mestu, sve dok je on nije vezao. Ali, bio joj je suviše sličan. Operisan od svake emocije, plašio se osećanja koja su ga vukla njoj. Trebali su se, na neki neobjašnjiv način, ne mogavši jedno bez drugog. Ali, biti zajedno, ni to nisu mogli. Da li su sve prave ljubavi tužne? Možda i jesu. A možda smo samo mi preveliki igrači ponosa i časti da ih učinimo sretnim. Uporno je pokušavala da ga se odrekne. Po cesti je rasipala deliće svoga srca, pa ih iznova lepila svaki put kad bi ih on skupio poželivši da joj se vrati. Posle te ljubavi ostaje gorčina na usnama i zidovi oko srca, a ona više nikome ne dozvoljava da joj se tako približi. Neki ljubav plate bolom, neki samoćom, a neki prazninom. Oni su bili dobro. Samo, ovaj put, on za sebe, a ona za sebe. Čežnja je uvek bolja od isprazne navike. I uvek ostaje ona osoba koje ćeš ostati željan celog života i onaj strah dok brojiš pobede i poraze. Nekim pričama o ljubavi uvek fale poslednje stranice. A ona će neumorno tražiti zamenu dok je bude. I svaki osmeh njemu u inat ide, odavno već. Njoj niko nikada nije valjao. A on se nekako sklopio sa njom. I sve što je preostalo da se kaže, ona ne može reći. Zna on da je ona uvek bila teška na rečima. I patetiku je uvek prezirala, pa će je prećutati.

Ništa ne podnosim teže od ove želje za tobom, kad znam da nećeš doći. Teško mi pada to što te trebam, a znam da smo odavno prošlost. I strah me svakog novog dana bez tebe. I to što mi nedostaješ lakše bih podnela, samo kad bih znala da nedostajem i ja tebi...

Trebalo mi je previše vremena da shvatim da sam ti samo broj, da ti nisam neko bitan i da ti ne trebam... Ali za prave stvari nikad nije kasno. Ostavljam te.

Priznam to sebi često, kad nikog nema da mi potvrdi da je to stvarno tako. Jesam, oterao sam te od sebe, za tvoje dobro. Lakše ćeš me zaboraviti ako u tvojim očima ostanem samo još jedan muški kreten. A ne znaš da će mene boleti kad te vidim s drugim više nego tebe, kad me vidiš s njom...

Tada nisam znao.Nisam znao da cu povrediti nekoga tako duboko da se nece moci oporaviti... nisam znao da se moze povrediti ljudska dusa samim postojanjem... a voleo sam je... ta ljubav nas je i unistila...

- Oni su bili različiti kao nebo i zemlja, dan i noć, dobro i loše. Ali osjećaji, koje su oboje nosili u svom srcu, su im bili zajednički, samo su ih oni spajali. Ljubav je zanemarila sve razlike i spojila ih. I ništa im više nije bilo ni potrebno osim ljubavi.

Nisam znala kako je to voleti nekog...Nisam znala ni kako može da te boli celo telo zbog jednog muškarca...Taj lednik oko mog srca je bio neotopljiv. Svi koji su pokušavali da mu priđu, sa pogrešne strane su dolazili...Dok, jednog dana nisam srela te oči..Osetila sam da u negde u meni gori led...I goreo je...

Mozda sam nedodirljiva ili barem tako delujem!Moj zivot je ludilo koje sam postavila na vrtoglave potpetice i u oblak parfema!Tako je barem meni bolje!Zivot sa stilom...Diva se ne postaje -diva se radja!

Želela je onog zbog kojeg će zaboraviti sve ostale. To je želela. To je oduvek želela. Nađeš onog koji izbriše sve druge i to ti odmah reši sve probleme, reši ih tako što zaustavi svaku žudnju, jer kad počneš da žudiš, tome nema kraja dok ti srce ne stane, i onda nema mira ni spokoja ni istinske sreće. Treba samo da nađeš onog zbog kojeg ćeš oslepiti za ostatak sveta. Ona je samo to želela, isto što i svi ostali. Činilo joj se da ne traži previše.

Gledam ga, grli me, sme se, voli me... Prokleto liči na tebe.Srecna sam, stvarno jesam. Ostavila sam te negde usput, i krenula dalje sama. Samo ponekad, kad legnem u krevet, i ostanem sama u mraku i tišini, misli odlutaju do tebe. I kažem ti da si još uvek najdraži... Da si još uvek u onom delu srca, gde čuvam uspomene, ljubav i tajne. Da te nikad nisam prestala voleti...

Ako te ikad izgubim, obećaj mi jedno. Nećeš se dati nekom šarlatanu što te ne zaslužuje. Pogotovo ne radi to meni u inat. Ako već poželiš terati inat, onda meni u inat budi srećna.

Ne brini mila, uvek si tu na levoj strani, skrivena od svega i svih.I nema veze to što nas je sudbina razdvojila.Može te odneti daleko od mene, kilometrima, miljama.Može doneti u moj život neke nove, lepe, posebne, savršene.Nijedna ti neće oteti mesto u mom srcu.Nijedna neće biti draga kao ti.
Nikada...

Slušala sam i ćutala..."Moram otići, izbor nije moj, zapravo izbora nema. Moram otići da bi ti bila sretna, sa mnom to nikad nećeš uistinu biti. Mlada si, lepoto, ne znaš šta je sreća u biti. Ne znaš da sreća nije ono što ti ja mogu dati, sreća je ono što će ti dati neki drugi, za godinu, pet, deset. Malena, strpi se, proći će, sve prođe, veruj mi.""Ali...""Ništa ali, mrvice, volim te, hoću samo najbolje za tebe. Žao mi je..."Uzdahnula sam, pogledala ga i začuđujuće snažnim glasom rekla nešto što sam davno valjda pročitala negde: "Voleti ne znači večito ponavljati da ti je žao."

Oduvek sam te voleo - počeo je. - Imao sam druge žene, ali uvek sam tebe voleo. Nosio sam sa sobom kolajnu, s namerom da ti je predam jednog dana, kad smognem hrabrosti da ti kažem "volim te".Svi putevi sveta vraćali su me tebi. Pisao sam pisma i sa strepnjom otvarao svaki tvoj odgovor - jer si u nekom od njih mogla da mi saopštiš da si nekoga srela.

-Ožiljak uvek ostaje posle svakog pada, posle svake rane. Ponekad noću zasvrbi, ali se na to navikneš, naučiš živeti s tim......Ali, ne smeta meni tvoja sreca; neka ti je, uzivaj. A neka i meni ove moje tuge, navikle smo mi jedna na drugu. Samo, znas kako u zivotu sve bude i prodje? Eh, tako ce proci i tvoja sreca i moja tuga. Tad cu, dragi moj, da te pitam kome je teže....

-Pa budi usamljena. Nauči da se nosiš sa usamljenošću. Napravi mapu od nje. Sedi s njom, po prvi put u svom životu. Dobrodošla u ljudsko iskustvo. Ali nikad više ne koristi telo ili emocije druge osobe za zadovoljenje sopstvenih neostvarenih želja...'

On ima sve što sam ikada mogla poželeti. Voli me, kako sam želela da me neko zavoli. On je sada moj, i ja sam njegova. Pripadamo jedno drugome.I sve radi ispravno. On me tretira kao nekog svog, i učinio je da sam njemu pripadam.Ali ja nisam ista. Ja nemam isti osmeh kao s tobom. Nemam one lude želje s tobom. Nemam pogled željan svega na tebi. Nemam žudnje za tvojim rukama, za tvojim očima. Nemam žudnje za tvojim vratom, da naslonim glavu i dugo, dugo je držim tako, uz tebe. Dovoljno blizu da upijam tvoj miris. Tvoj miris koji ću noćima osećati, jer je TVOJ.Njega volim kao nekog ko me čini sretnom, ko mi je pomogao da se rešim bola. Al' tebe volim kao nekog ko je moj. Bio, i ostao.Nisam dobra, šta ću. Prošlost me ne ostavlja na miru. A ni ja ne mogu da ostavim. I zato te čuvam tu negde u svojoj glavi, uzimajući s vremena na vreme dovoljnu količinu uspomena na tebe. Dovoljno da me drži živom. I tako uzimam snagu za još jedan dan, bez tebe. Bez svog jedinog tebe. 


-Priznajem, čekala sam nešto za šta sam znala da nikad neće doći. Zato sad idem dalje bez tebe. Čekanje me naučilo da ne čekam nikog, pa ni tebe, mili...

Od mene ne moraš da se kriješ...zaista...Ja sam prestala da te tražim odavno. Bolje nadji način da se sakriješ od samog sebe... Pusti ti mene. Uvek se dočekam na srce, zato i jesam tu gde sam.








Misli o zivotu

  • Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost, i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci čiste radosti vrede više nego čitavi meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohteva. (Njihova propinjanja su ćudljiva i nezdrava, njihova nezadovoljenja nesigurna i kratkotrajna, sam sebi cilj i svrha!) A minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti. Što ne boli - to nije život, što ne prolazi - to nije sreća."
  • Budite iskreni i strogi prema svima koje volite, do kojih vam je stalo, a lepo vaspitani za sve druge prema kojima ste ravnodusni.

  • Ko nosi u sebi veliku, istinsku strast, taj je nesrećan i mučen više nego stotina drugih ljudi zajedno, ali je pošteđen od mnogih sitnih briga i nedaća koje muče većinu ostalih ljudi celog veka i svakog dana pomalo..."
  •  onaj ko ne ume da obuzda samog sebe primaće zapovesti od drugih. 
  • Ako nekoga mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar covek.
  • S Tugom jednostavno treba umeti... 
    Tuga je kao starica koja prodaje karanfile po kafanama, samo se uporno moraš praviti da je ne primjećuješ pa će se kad tad okrenuti i otići, iako ti se u prvi mah čini da će zauvek cvileti kraj stola... 
    I, pazi... Pokloniš li joj samo mrvicu pažnje neće se smiriti dok ti ne uvali čitavu korpu... I onda si gotov... Jer Tuga nikada ne zaboravlja lica galantnih mušterija... I nikad te više neće zaobići...
  • Onaj ko zna malo, odmah ti je jasan. Onaj ko zna mnogo, vidi se, to izbija iz njega. Ali onaj ko zna pomalo, a svaki put ti kaže nešto što do sada nisi čuo, može tako da te zavlači godinama.
  • Ako ne mozes biti sa onim koga volis, voli onoga sa kojim jesi.
  • Iskustvo je ime koje svako daje sopstvenim greskama.
  • Volimo se jer su nam slabosti iste.
  • Mozda ces nekad zaista pomisliti da nisi sposoban za uspeh, tapkaces u jednom mestu, trazeci nacin da se otrgnes svega, dodjes do spasenja koje u tom trenutku nije poraz, vec samo prosecnost zauvek udaljena od pobede. Bice ti tesko da se odbranis od naleta onih koji cine sve da te privole da udises prasinu sa dna zajedno sa njima i budes bezbrizan u toj prosecnosti. Ne staj, nemoj se povlaciti, razmisli, i kreni dalje, makar te ti koraci iz prasine vodili ka gorem, u blato, gde ti se na prvi pogled ne pise dobro. Bice jos gore, vuci ces se, potonuces do kolena. Pomislices da je kraj onog trenutka kada se kisne kapi obruse na tebe, ali hrabrost koju si ispoljio nece ostati nenagradjena. Voda ce sa tebe isprati blato i postaces cist kao izvorska voda, za razliku od njih koji ce zauvek udisati prasinu prosecnosti.
  • Put u pakao poplocan je dobrim namerama. 
  • - Protiv svakog zla postoje dva jaka oružja - vreme i tišina.
  •    Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bežiš od nje.Ne moraš bežati, ne moraš je se bojati. Moraš voleti... Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bežati od nje.Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom.Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time...
  • - Ljudi kojima nikad ne protivrečimo jesu ili oni koje najviše volimo, ili oni koje najmanje poštujemo.
  •     Najveća stvar, koju čovek u ovom svetu može napraviti, je izvući najviše iz onoga što mu je dano.Samo je to uspeh, i ništa drugo.
  • Imaj na umu da su veliki uspesi i velike ljubavi spojeni sa velikim rizicima. Kad gubis nemoj izgubiti pouku koju iz toga mozes izvuci. Nemoj dozvoliti da zbog malog nesporazuma izgubis veliko prijateljstvo. Podeli svoje znanje sa drugima. To je put da postanes besmrtan. Presudi svoj uspeh po onome cega si se morao odreci da bi to postigao. Ne smej se snovima drugih ljudi. Zivi dobrim i casnim zivotom. Kada ostaris moci ces se osvrnuti i jos jednom uzivati u zivotu".
  • -Ako si se uputio prema cilju, i putem počeo da zastajkuješ i kamenjem gađaš svakog psa koja na tebe laje, nikada nećeš stići na cilj.
  • - Držite se podalje od ljudi koji žele omalovažiti vaše ambicije. Sitne duše to rade svo vreme, a samo zaista veliki ljudi ulivaju vam osećaj da i vi možete postati veliki.
  • Godinama sam mudrace lakomisleno tražio po izgledu, po dugim noktima ili sedim bradama, a oni su mi, prerušeni u piljarice i kočijaše, još odavno negde usput došapnuli tri najveće mudrosti sveta...Samo da smo mi živi i zdravi...
    Sve u svoje vreme...Ili jesi ili nisi?
    Ponekad je najteže uraditi nešto Lako, i najkomplikovanije shvatiti nešto jednostavno..
    Precenio sam život, kao što precenjujem sve i svakog, i neki misle da se nepotrebno rasipam plaćajući prevelike cene na sve strane, ali ne radim to samo zato što sam Veliki Troškadžija...
    Ne, ne uvek..Ljude katkad precenjujem zato što me je sramota da imam posla samo sa jeftinima...
  • Beskorisno je pobijati tude mišljenje; ponekad covek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
  • Jednom kad ostariš žalićes zbog dve stvari, zbog onoga što si propustio, i zbog onoga što si pogrešio. Manje boli pogrešiti nego propustiti!
  • Ima ljudi bolesno sujetnih. Da ne bi povredili svoju sujetu, oni izbegavaju svako iskušenje. Pametni su, a kreću se samo među ograničenim ljudima. Sposobni su, a neće, ne smeju ništa da pokušaju, plaše se svakog poređenja. Jaki su, ali oprezno biraju protivnike. Oni ne ostavljaju tragove, već samo dobre utiske.
  • - Nema pepela vec samo vatre koja spava.  
  • Prijatelji nam pokazuju sta mozemo da ucinimo, neprijatelji nas uce sta moramo da uradimo.
  • Prestanite sa pokusajima da definisete sebe, i sebi i ostalima. Necete umreti. Ozivecete. I ne brinite zbog toga kako vas drugi definisu. Time sto vas definisu, ogranicavaju sebe, te je to njihov problem.
  • Covece seti se da si ravan onome pred kim se ponizujes, i ne ponizuj se,hodaj uspravno, ne placi pred tudjim vratima, jer iza tih vrata za tebe nema nista. Pljusni i padni,ali se ne ponizuj!
  • Kada jednom pristanete na manje od onoga sto zasluzujete,zaboravite koliko vredite. Kada zaboravite koliko vredite,zaboravite i koliko zasluzujete !
  • Ne stidite se svojih poroka i slabosti. Ničega se drugi ljudi toliko ne plaše kao nečije hrabrosti da bude onakav kakav je.
  • Taktika se sastoji u tome da znas sta da uradis kad nesto moze da se uradi. Strategija se sastoji u tome da znas sta da uradis kad nista ne moze da se uradi.
  • Kad neko pljune na vodopad Nijagare, njegova veličanstvenost ostaje nepromenjena.
  • Poznavati druge je inteligencija; poznavati sebe je prava mudrost. Kontrola drugih je snaga; kontrola sebe samog je prava moć.
  • Kasno je secanja, uzalud se javljate, beskorisne su vase nemocne utehe i podsecanja na ono sto je moglo da bude, jer sto nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvek izgleda lepo ono sto se nije ostvarilo. Vi ste varka koja radja nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne zelim da oteram, jer me razoruzava i tihom tugom brani od patnje.
  • Buducnost ima mnogo imena. Za slabice ona je nedostizno. Za strasljivce ona jenepoznato. Za hrabre ona je sansa.
  • Kad jedno odredjeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdržljivo, nemojte stajati u mestu jer bolje neće biti, još manje pomišljajte da bežite natrag jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasili - idite napred! Terajte do vrhunca! Do apsurda! Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek!
  • Najljudskija stvar koju treba da uradimo u zivotu jeste da se naucimo da izrazavamo svoja iskrena uverenja i osecanja i da snosimo posledice te otvorenosti. To je osnovni uslov ljubavi i to nas cini ranjivim u odnosu na ljude koji mogu da nas ismeju. Ali, ta ranjivost je jedina prava vrednost koju smo u stanju da ponudimo ljudima.
  • Kada si nesretan određeno vreme, naučiš nositi teret bola, naučiš živeti s tim. Posle te iznenadi sreća, plašiš je se prijatelju.
  • Neko vam jutros govori,ali ga vi ne slusate,ne zanima vas sta on misli.Hteli biste da znate sta misli onaj koji je daleko i cuti...
  • Prestanite da kritikujete i okrivljujete. Pomerite svoj centar paznje sa onoga sto bi trebalo srusiti na ono sto bi trebalo izgraditi.
  • Covek treba da se odrekne svega sto bi trebao da zavoli jer su gubitak i razocaranje neizbezni.Moramo se odreci ljubavi da je ne izgubimo.Moramo unistiti svoju ljubav da je ne uniste drugi.Moramo se odreci svakog vezivanja zbog moguceg zaljenja.Misao je surovo beznadna.Ne mozemo unistiti sve sto volimo,uvek ce ostati mogucnost da nam to uniste drugi.
  • Prijatelji nas kvare, gledaju nam kroz prste i oprastaju. Za uspeh u zivotu potrebno nam je nekoliko dobrih neprijatelja!
  • Promisli dobro pre nego sto das, dvaput promisli pre nego sto primis, a hiljadu puta pre nego sto zahtevas.
  • Ne znaci da niste u pravu samo zato sto tako misli par miliona ljudi.
  • Patnja sa javlja onda kada ocekujemo da nas drugi vole onako kako smo mi to zamislili, a ne onako kako ljubav treba da izgleda-slobodna, nesputana, da nas usmerava svojom snagom i da nam ne dozvoli da posustanemo...







петак, 24. фебруар 2012.

Za zensku dusu :)





 Nisam imala izbora, zar ne? Ja sam žena. Žene moraju biti daleko sposobnije od muškaraca. Možete uništiti naš ugled i naše živote sa svega par odabranih reči.I onda, naravno da sam morala izmisliti ne samo sebe, nego i načine za izlaz o kojima niko pre nije ni razmišljao.I uspela sam zato što sam oduvek znala da sam rođena da dominiram vašim polom i osvetim moj.

 * Žena koja ima svoje principe i jasan cilj pred sobom i pridržava ih se, ne može izgubiti bitku na bilo kom polju.

* Nismo mi isti igrači, da znaš. Ti si lak, i može te imati svaka. Nemaš obraza ni stida, nemaš emocija. Okej, nemam ih ni ja, ali ja imam ponos. I sasvim mi je dovoljan.

Nismo mi nikad bili nesrecni, koliko smo sami sebi naštetili. Ti sa njom, ja sa njim. I šta imamo sad? Ljubav, sreću, podršku... Ti imaš nju, ja njega. Ali zašto nam onda baš uvek misli idu jedno drugom? A rekli su mi: "Ako je strast, proći će. Ako ne prođe, ljubav je." I nije prošlo...

Žene su opsednute greškama, bivšim ljubavima i vezama, i inače prošlošću. A muškarci, s druge strane, izgledaju mnogo jači. Muškarac kada kaže da je gotovo, toga se i pridržava. Kada kaže da će zaboraviti, on to i uradi. A žena se neprestano vraća onom nekom posebnom. Ženi je valjda u prirodi da pati. Sve do jednom.. Sve do trenutka kada joj neko srce razbije toliko da ga ničija ljubav ne može sastaviti. Tada ništa ne može popuniti prazninu u očima. Tada je ništa ne može smekšati. Tad je najslabija, ali i najjača. Tad gazi sve pred sobom. Takvih žena se treba čuvati.


Nisam računao na njen ponos. Iznenadila me njena samosvesnost, njena nadmoćna hladnoća, njeno potpuno vladanje sobom. Suviše je jaka i isključiva,kao i ja,samo ne žuri da to pokaže, tiha je i uporna,uverena da će biti onako kako ona hoće. Njen otpor nije pobuna, već strpljivo zauzimanje položaja, ne za trenutak, već za dugo vreme...


Žene imaju specijalni kutak u svom pamćenju koji je rezervisan za grehove koje nikad nisu počinile.

Druže, čuvaj je se. Takve su ti najgore. Imala je slomljeno srce, do kraja smrskano. Od toga se nikada nije oporavila. Nije više osećajna devojčica, sad ne preže ni pred čim. Lomi, gazi sve što joj se nađe na putu. Jednom je volela i zaklela se da više nikad neće.. i nije zavolela. Od tada, više nikada.

*Imala je sve. Karijeru u usponu, reputaciju, postovanje. Sad je imala i njega...nakon svih tih godina konacno je bio samo njen. Samo njen jastuk je delio. I trebala je biti srecna. Ne, trebala je biti presrecna. Koliko je samo zena zelelo njen zivot...koliko je samo ona zelela ovakav zivot! Pa sta onda dođavola nije bilo u redu? Pogledala je u lice koje je mirno spavalo pored nje. Volela ga je,puno vise nego je zelela, puno vise nego je trebala, puno vise nego je zasluzio. O, da...imala je ona sve...dobila je od zivota sve sto je zelela. Samo...jednom kad stignes do cilja, nikada ne mozes zaboraviti kako si do njega stigao. Sve one koji su te gazili i koje si gazila na tom putu. O, da...imala je ona sve...samo nije imala sna...savest se pobrinula za to...


Možda ne znam uvek šta hoću... više pažnje, slatkih patetičnih reči kako je sve ovo naše jače od tebe... Ali sigurno znam šta neću... da ti budem najdraža samo kad ti je teško... da me voliš kad i kako tebi odgovara... Nađimo se između mog hoću i neću, pa sve neće proći ili hoće... trećeg nema...

Ženа kojа imа jak kаrаkter zаdаje strаh slаbim muškаrcimа, аli zаto oni prаvi muškаrci lude zа tаkvom ženom...

Bio je to jedan od Onih pogleda,pogled koji ubrzava krv u venama i tera osmeh u oči kad ga se setite,pogled koji je nemoguće zaboraviti...koji je i dan danas,kad ga ugleda u masi ljudi na glavnoj ulici,podseti na šta bi ljubav trebala da liči..

Uhvatio sam je oko struka i privukao da bolje čujem... Nekako je zadrhtala. Tada sam prvi put shvatio da ispred mene nije santa leda već jedna odlična glumica koja nije mogla protiv sebe uvek...


Kada budeš doživela prvi put ljubav, shvatićeš kako protivurečni i komični mogu da budu njeni efekti. Dok se ne zaljubiš, dok je tvoje srce slobodno i tvoj pogled ne pripada nikome, ni jedan od muškaraca koji bi mogli da te zainteresuju ne obraća pažnju na tebe. U trenutku kada te potpuno zaokupi jedna osoba i više te ne zanima niko drugi, odjednom te svi primećuju, svi imaju neku lepu reč za tebe, svi ti se udvaraju. To je taj efekat prozora o kojem sam ti govorila: kada su otvoreni, telo obasjava dušu i obrnuto; sistemom ogledala oni osvetljavaju jedno drugo. Za kratko vreme oko tebe se formira jedna vrsta zlatnog i toplog prstena koji privlači i druge, kao što medvede privlači med.



Ja se njemu nisam nikad nadala kao nekom ko je otisao 
nekom za koga bih htela da se vrati...Jer od onog trenutka kad je u meni sve slomio,ja sam se samo nadala da ce se pokajati i nista vise.Mislim da se nikad vise necu nadati necemu kao sto sam se tome nadala...



Priznaću ti nešto. Nijednom muškarcu do sada nije uspelo da okupira moje misli u krevetu pred spavanje, kao tebi. Zaplačem zbog svega tužnog s tobom. Neispunjenog. Zabranjenog. Nemogućeg. A onda izmame osmijeh sve lepe stvari, svaki tvoj pogled, osmeh, provokacija. Da si bar tu, samo dok ne zaspim. Da zaboravim da moram glumiti da mi nije stalo, bar kratko... Stalo mi je, o još kako.


* Zena neće obmanuti muškarca, neće ga izdati, sem ako joj on sam pokvari ili pogazi srce, ili ako je ne obeshrabri i odgurne svojom sitničavošću, svojim egoizmom, svojom uskogrudošću, svojom ništavnom i bednom prirodom. Pri tom, voli! Neka se ona ne oseća kao tvoja ženka, nego kao tvoja najdraža glava, tvoje dete, tvoj prijatelj; nosi je u nedrima, nek joj bude toplo, i budi spokojan; iz godine u godinu ona će se sve čvršće pribijati uz tebe, dok ne srastete kao sijamski blizanci. Ako joj ne daš to, ako je pokvariš, uništiš svojom ništavnošću - otići će! Otići će čim se neke plemenitije ruke pruže prema njoj, jer mora da ode, jer je njoj ta toplina i priznanje potrebno kao vazduh da bi mogla da diše...



 * Ženu treba držati kao malo vode na dlanu.. Ne stiskati, ali i ne širiti prste jer će voda iscuriti.. Samo tako, uz određenu dozu slobode, ostaće tvoja. 

Ako odeš i ovaj put, niko te više neće čekati kad se poželiš vratiti... 
Mila, tolerancija je nestala bez traga. Ja više neću biti uteha kad te svi drugi ostave. Umoran sam od glume da ništa ne znam, gde lutaš, s kim se budiš, čija si kad nisi sa mnom... I uvek, kao da sam ti dužan, vraćam ti ljubav za svaku tvoju grešku. Bio sam i gluv i slep za sve... Nemaš više ruku za spas. Zbogom, mila.


Ali,nisu bili najlepsi ni poljupci,ni ukradene vecernje
setnje.Najlepsa je bila ona snaga koju je probudila ta ljubav,ona radosna zelja da zivim,da se borim i da se bacim u vatru zbog nje.Moci dati sebe u zamenu za jedan trenutak...

Muškarac je uspeo da izmisli i pripiše ženi sve odlike karaktera koje ona, ustvari, nema. Čak koje su više njegove nego ženine. Tako, muškarac misli da je žena slaba i zbunjena, a ona je izvanredno gipka, smela, dosledna i uvek zna šta hoće i koliko može.


Gde treba stavljati parfem?" pitala je jedna žena, "Gde god želiš da te ljube."

Ne zelim da me promene...Ako nisu mogli da nauce kako sa mnom, sada ce morati da nauce kako bez mene...

Znas, vreme je da ti kazem hvala... Od tebe sam naucila kako se voli hladno i proracunato...kako se bez pardona uzima ono sto se na dlanu nudi... Velika je to skola za mene koja uvek samo srcem zivi, voli i postoji...I hvala sto mi ne dozvoli da se do kraja prodam za mrve ljubavi sa tvog stola vremena... Ostalo me je jos, za danas, za sutra... za nekog DRUGOG ...